Set in
an alpine
environment

Permaloo worked with Selwyn District Council to create a robust, eight-pan public toilet facility with 24-hour access and rustic stonework to match Springfield’s alpine environment.

The Challenge

This site was in a windy location on a busy main highway and the temporary toilets and carpark needed to remain open during construction. The building platform for this project was where the fire station used to be (it was demolished after the Christchurch earthquake) and required further excavation. Other requirements included a covered waiting area, carpark, and cleaner’s room.

The Solution

Permaloo supplied and installed a steep gable roof toilet facility with a covered waiting area and stonework applied partway up the walls of the building and around front posts. Additional excavation was carried out to remove the remains of the old fire station. Due to this site being in a high wind zone, additional engineering was required and a glass windbreak panel installed to protect the doors. The facility was connected to the existing waste water system.

The Result

Springfield now has auser-friendly, wheelchair compliant, eight-pan Permaloo public toilet facility. It’s attractive, easy to clean, low maintenance, and robust. The quick installation time resulted in a short on-site build and minimal disturbance, and we’ve received excellent feedback from both the community and council.

“My experience with Permaloo has been a very positive one. The quality of their product and their approach to the on-site build process has been very successful with the recent Darfield and Springfield public toilets.” – Graeme Wilson, Selwyn District Council

Specifications

8 toilet pans
1 x accessible
exterior stonework
fully tiled
stainless steel accessories
Gabled roof
Macrocarpa Timber
cleaners room
covered waiting area
carpark